ALIMENTS I SALUT
1. Classificació dels aliments:
Un aliment és qualsevol substància, composta normalment de carbohidrats, lípids, aigua i/o proteïnes, que pot ser ingerida per un animal per nodrir-se o per plaer. Els objectes considerats aliments poden tenir un origen vegetal, animal o altres com ara els fongs o productes fermentats com l'alcohol. Tot i que moltes cultures eren recol·lectores i caçadores, moltes de les actuals utilitzen.
2. Roda dels aliments
La roda dels aliments és un esquema que classifica els alimentsen set grups:
Grup 1: Aliments plàstics (llet i derivats). Aporten proteïnes, vitaminesi greixos.
Grup 2: Aliments plàstics (carn, peix i ous). Aporten proteïnes i vitamines.
Grup 3: Aliments reguladors (patates, llegums i fruits secs. Aporten vitamines, minerals i glúcids.
Grup 4: Aliments reguladors verdures i hortalisses. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 5: Aliments reguladors fruita. Aporten vitamines i glúcids.
Grup 6: Aliments energètics cereals i derivats. Aporten glúcids.
Grup 7: Aliments energètics greix oli i mantega. Aporten lípids.
Una alimentació variada ha d'incloure aliments de tots els grups de la roda, en la proporció adequada.
3. Dieta equilibrada
Una dieta equilibrada vol dir menjar la quantitat i la varietat d'aliments necessaris segons la edat i l'activitat física de cada persona.
Una dieta serà equilibrada si es mengen cada dia aliments de tots els grups de la PIRÀMIDE DELS ALIMENTS en les quantitats recomanades.
4. Dieta mediterrània
La dieta mediterrania és un tipus de dieta originàda dels països banyats per a la Mediterrània,que es caracteritza per un alt consum de verdures, llegums, fruites, peix i,sobretot, d'oli d'oliva. També s'inclou freqüentment el vi negre dins de la dieta.
ARRÒS AMB BACALLÀ, XITXEROS I CARXOFES
INGREDIENTS:
-250g de bacallà
-una tasseta d’ oli d’ oliva
-4 cebes tendres
-2 tomàtigues de rammellet
-4 tassetes d’ arrós
-100g de titxeros
-2 carxofes
-un gra d’ all
-julivert, safrà i sal
ELABORACIÒ:
-En una greixonera amb una tasseta d’ oli d’ oliva sofregeix 4 cebes tendres.
-Quan estiguin a punt afegeix dues tomàtigues de ramellet pelades i picades juntament amb 250g de bacallà dessalat i trossejat i sal.
-Quan el sofrit sigui melós afegeix 5 tassons d’ aigua i quan comenci a bullir, 100g de xítxeros, 2 carxofes trossejadesi 4 tassetes d’ arrós.
-Tot seguit un preparat d’ un all, julivert,uns brins de safrà.
-Coure l’ arrós durant 20 minuts, tasta si està bé de sal, retira del foc i serveix.
5. Malalties derivades de la dieta alimentícia
ESCORBUT:
L'escorbut és una avitaminosi produïda per el dèficit de vitamina C. Era corrent en els mariners que subsistien amb dietes en les que no figurava fruita fresca ni hortalisses, va ser recollida fa més de dos segles per els metges navals britànics, que la prevenien o curaven afegint suc de llima a la dieta.
MALNUTRICIÓ:
La malnutrició és el resultat d'una alimentació incorrecta, ja sigui per alimentació deficitària, una sobrealimentació o per assimilació deficient
ANÈMIA:
El terme anèmia designa una manca de glòbuls vermells i/o hemoglobina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada